Nieuws

April 2020:

U hebt misschien al gemerkt dat Dr. Van de Velde en Dr. Decaluwe de afgelopen tijd wat minder vaak in de praktijk aanwezig zijn. Zij werken ook als huisarts in DVC De Triangel te Lovendegem en momenteel is het noodzakelijk dat zij daar vaker aanwezig zijn en medische zorgen toedienen. Zodra de medische situatie het toelaat zijn zij weer meer beschikbaar in Huisartsenpraktijk Lo. Alvast bedankt voor uw begrip, u kan ondertussen, zonder problemen, bij collega’s Dr. Vilain en Dr. Demuynck terecht in onze praktijk.

Maart 2020:

21/03/2020

Dringende oproep mondmaskers DVC De Triangel te  Lovendegem

Beste patiënten van Huisartsenpraktijk Lo,

graag vraagt Huisartsenpraktijk Lo en de Triangel, zeer uitzonderlijk!, jullie hulp.

Wij werken als arts niet alleen in onze huisartsenpraktijk maar ook in DVC De Triangel te Lovendegem, een centrum voor ongeveer 250 mensen met een mentale beperking (https://www.dvcdetriangel.be/). Wij zijn op zoek naar mondmaskers voor deze instelling. Zowel chirurgische, FFP1,FFP2,… mondmaskers zijn welkom, maar óók de zelfgenaaide mondmaskers. Deze instelling is namelijk geen rusthuis noch ziekenhuis en krijgt dus (tot op heden) geen mondmaskers van de overheid. Om onze cliënten en het personeel maximaal te beschermen willen wij graag alle zorgverleners en medewerkers in de Triangel voorzien van een mondmasker, zo kunnen wij de overdracht van virussen maximaal voorkomen.

Heb je een naaimachine en kun je naaien dan kun je hier een patroon, goedgekeurd door de FOD Volksgezondheid, vinden: www.maakjemondmasker.be .  Een zelfgemaakt mondmasker moet uit een dubbele laag stof bestaan om voldoende bescherming te bieden.

Alle hulp is welkom! Mondmaskers mogen binnengebracht worden in onze praktijk (Wielmakersveld 20, 9920 Lovendegem) of in onze brievenbus gestoken worden. Kun je de mondmaskers niet tot bij ons brengen, geef ons een seintje en we komen ze ophalen.

Alvast supermegabedankt om te kijken of jullie ons zo kunnen helpen. Samen tegen het Coronavirus!  We wensen jullie veel courage en een goede gezondheid toe.

Huisartsenpraktijk Lo

Dr. Van De Velde, Dr. Decaluwe, Dr. Vilain, Dr. Demuynck

 

15/03/2020:

BELANGRIJK:

Volgens de maatregelen van de dienst volksgezondheid kunt u voorlopig geen online afspraak meer bij ons boeken, gelieve telefonisch contact te nemen op het nummer 09/3670026. De telefoon zal tot en met 3 april vanaf 7u ’s morgens bemand worden.

Wij splitsen de consultaties uit: acuut zieken met luchtwegklachten die onderzocht moeten worden komen bij Dr Van de Velde Kirsten. De andere patiënten worden onderzocht door Dr Decaluwe, Dr Vilain en Dr Demuynck.

We voorzien gescheiden wachtruimtes, en enkel in de consultatieruimte beneden worden personen onderzocht met luchtwegklachten. Alle andere patiënten worden onderzocht in de consultatieruimte’s boven. Gelieve niet vroeger dan uw afspraakuur naar de praktijk te komen, en anders in uw auto te blijven wachten tot uw consultatieuur, zo kunnen wij maximaal contact vermijden.

Als we telefonisch moeilijk te bereiken zijn. Gelieve wat geduld te hebben. Wij doen ons uiterste best in deze ongekende tijden van crisis.

Dr Van de Velde, Dr Decaluwe, Dr Vilain en Dr Demuynck

03/03/2020:

Ben je op zoek naar de laatste ontwikkelingen ivm het Coronavirus, dan kun je dit vinden op volgende website: https://www.info-coronavirus.be/nl/

Net zoals voor griep is het Coronavirus vooral gevaarlijk voor oudere mensen en mensen met al andere (ernstige) gezondheidsklachten. Bescherm uzelf tegen het Coronavirus zoals u dat ook doet voor het griepvirus; was regelmatig en grondig uw handen, vermijd contact met zieke personen (mensen die hoesten bijvoorbeeld), vermijd slecht verluchte plaatsen waar veel andere mensen zijn, geef geen hand aan mensen.

_kluwer-elevation-backoffice-website_contentfiles_sentral_image_corona

01/03/2020:

Wij zijn actief op zoek naar een diëtist(e) die op zelfstandige basis in onze praktijk kan komen werken. Klik hier voor meer informatie of ga naar de vacaturepagina op onze website

Februari 2020:

De griep is in ons land. Voorkom dat je besmet raakt. Hier alvast enkele tips:

Het beste advies om te vermijden dat u besmet geraakt met het griepvirus is werk maken van een goede handhygiëne. Een correcte nies- en hoesthygiëne is echter even belangrijk.

 • Hou een papieren zakdoek voor de mond bij hoesten en niezen. Gebruik uw voorarm of elleboog, en niet uw hand, als u geen zakdoek bij hebt.
 • Gooi de zakdoek onmiddellijk in de vuilnisbak.
 • Was uw handen met water en zeep of gebruik handalcohol.
 • Bewaar voldoende afstand met andere personen (1 à 1,5 meter).
 • Raak mond, ogen en neus niet met de handen aan.
 • Reinig regelmatig deurklinken, telefoons, lichtschakelaars.
 • Gebruik bij het handen wassen steeds papieren doekjes en geen gemeenschappelijke sponshanddoek.
 • Ben je ziek, blijf dan thuis. Zo besmet je anderen niet.

Er bestaat geen medicatie om een griep sneller te doen overgaan. Antibiotica zijn zinloos, omdat die alleen bacteriën bestrijden. De boodschap is dan ook: uitzieken, veel rusten, gezond eten en genoeg drinken. Snuit uw neus goed leeg en neem eventueel een middel tegen de koorts (bv paracetamol). Een hoestsiroop heeft weinig nut, maar kan een prikkelhoest wel verzachten. Dampen boven een zoutoplossing of uw neus spoelen met een fysiologische spray kan helpen om de slijmen te lijf te gaan. Veel beterschap!

Oktober 2019: 

Griep_banner_600x300_zwanger

De herfst is in het land en dus is het weer tijd om aan een griepvaccin te denken.

Griep is een bemettelijke ziekte van de luchtwegen. Meestal genees je vanzelf na enkele dagen, maar bij sommigen kan griep ernstige gevolgen hebben. 65-plussers, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren laten zich daarom het best ieder jaar vaccineren.

Kom je de komende weken nog langs op consultatie, vraag dan een voorschrift voor het griepvaccin aan je arts. Zoniet kun je bij je apotheek al een griepvaccin halen zonder voorschrift. Wij geven je dan een voorschrift mee tijdens de consultatie om je griepvaccin toe te dienen.

Volg hier hoeveel griep er al in ons land aanwezig is:  https://epidemio.wiv-isp.be/ID/diseases/Pages/Influenza.aspx

September 2019:

De start van een nieuw schooljaar en dus start bij ons ook een nieuwe huisarts in opleiding. Dr. Demuynck Jules is in juni 2019 afgestudeerd als arts in de geneeskunde en zal zijn eerste jaar van de huisartsspecialisatie bij ons doorbrengen. Hij kan zo zelfstandig werken en ervaring opdoen met ruggensteun van ons artsenteam.

Dr. De Valck Lise eindigt haar eerste stagejaar bij ons eind september. Wij hebben een fantastische ervaring en samenwerking achter de rug. We willen dan ook graag jullie, onze patiënten, bedanken voor de leerrijke opportuniteiten die jullie aanbrachten. Veel succes dr. De Valck met je verdere leertraject.

Juli 2019: 

Vanaf 1 oktober 2019 wordt ons huisartsenteam uitgebreid met een nieuwe collega: Deborah Vilain. Zij is sinds juni 2019 in Gent afgestudeerd als huisarts. Wij zijn enthousiast over deze nieuwe samenwerking en zijn overtuigd dat wij hierdoor nog meer kwaliteitsvolle zorg kunnen aanbieden.

Juni 2019:

Vanaf juni kun je in onze praktijk terecht voor een afspraak bij psychologe Marieke Van de Woestyne. Je kan bij haar terecht indien je hulp kunt gebruiken bij een depressie, burn-out, psychische stress … Zij heeft een extra interesse om mensen te begeleiden met een angstproblematiek. Op onze teampagina kun je doorklikken op haar naam voor meer informatie. Je hebt geen doorverwijzing van 1 van de artsen uit onze praktijk nodig om bij haar een gesprek te boeken. Ook personen die geen patiënt zijn bij huisartsenpraktijklo kunnen bij haar terecht. Wij zijn overtuigd dat de dichte samenwerking tussen artsen en psycholoog een grote meerwaarde kan bieden voor onze patiënten waarbij de communicatie vlotter en intenser kan verlopen, de zorg laagdrempeliger kan gebeuren, en er ook preventief gewerkt kan worden. Wij kijken enorm uit naar deze nieuwe samenwerking en zo wordt onze droom als multidisciplinaire groepspraktijk weer een beetje meer werkelijkheid.

Mei 2019: 

Peter Vansteenkiste, de diëtist waar we multidisciplinair mee samenwerkten, is gestopt met consultaties te doen in onze praktijk. Een andere voltijdse job en de lange afstand die hij telkens moest overbruggen om tot bij ons te geraken, maakten deze beslissing noodzakelijk. Wij vonden het samenwerken met Peter zeer aangenaam en zijn expertise en aanpak was een verrijking voor zowel ons als zijn cliënteel. Met het ganse team van Huisartsenpraktijk Lo, wensen we Peter heel veel succes met zijn verdere projecten.

Wij gaan binnenkort op zoek naar een nieuwe diëtist die met ons wil samenwerken. De vacature volgt nog.

 

April 2019:

Wij hebben begin deze maand onze collega, Dr. Van Coile zien vertrekken naar een andere uitdaging in haar werkleven. We vonden het heel fijn om samen te werken en wensen haar een superfijne en boeiende nieuwe job toe!

Patiënten die voornamelijk bij Dr. Van Coile op consultatie kwamen zijn uiteraard welkom bij één van de andere collega’s uit Huisartsenpraktijk Lo.

Onze vacature voor een nieuwe huisartscollega is ondertussen ingevuld! Binnenkort meer nieuws en informatie hierover op onze website.

Februari 2019:

Dr. Sofie Van Coile zal vanaf april 2019 niet meer als huisarts in onze praktijk werken. Zij wil zich graag heroriënteren in de medische wereld en neemt afscheid van het huisartsberoep.

Patiënten die voornamelijk bij Dr. Van Coile op consultatie kwamen zijn uiteraard welkom bij één van de andere collega’s uit Huisartsenpraktijk Lo.

Huisartsen of huisartsen in spe kunnen onze vacature voor een nieuwe collega hier vinden.

Wij wensen Dr. Van Coile veel plezier, uitdaging en geluk in haar nieuwe job!

Dr. Van de Velde, Dr. Decaluwe en Dr. De Valck

December 2018:

Nieuw nummer wachtdienst huisartsen

Vanaf vrijdag 4 januari wijzigt het nummer van de wachtdienst voor huisartsen. Dan bel je 1733. Bijna 200 Meetjeslandse huisartsen bundelen hun krachten en zijn dan bereikbaar via 1 centraal wachtnummer. De nieuwe praktijk bevindt zich in AZ Alma in Eeklo.

Huisartsenwachtpost Meetjesland opent op vrijdag 4 januari haar deuren in AZ Alma, boven de spoedgevallendienst. Alle inwoners van het Meetjesland (en ruime omgeving) die in het weekend of op feestdagen ziek zijn, kunnen er terecht.

Nieuw nummer: 1733

Waarom?

 • Meer comfort en veiligheid voor de artsen.
 • Medische voordelen voor patiënten dankzij nauwe samenwerking met spoedgevallendienst AZ Alma.

Waarvoor?

 • Enkel voor dringende medische problemen die niet kunnen wachten tot na het weekend.
  Bijvoorbeeld snijwonden, een kind met hoge koorts, een sportletsel, plotse ziekte of een allergische reactie.
 • Niet voor: vaccinaties, voorschriften voor chronische medicatie, geschiktheidsattesten voor sport, voorschriften voor een diëtist of kinesist en ongeschiktheidsattesten.
  Dat zijn geen dringende raadplegingen.

Voor wie?

 • 191 huisartsen bieden dringende hulp aan ruim 197.000 inwoners van Aalter – Assenede – Beernem – Eeklo – Evergem – Kaprijke – Knesselare – Langerbrugge Eiland – Lievegem – Maldegem – Sint-Laureins – Sint-Kruis-Winkel – Terdonk – Wachtebeke en Zelzate.
 • Patiënten uit andere gemeenten kunnen ook bij de huisartsenwachtpost Meetjesland terecht, want ze zijn vrij om te kiezen bij welke wachtpost ze zich aanmelden en dat is meestal de dichtstbijzijnde.

Wanneer en hoe?

 • Telefoonnummer 1733
 • Van vrijdagavond 19 uur tot maandagochtend 8 uur
 • Op feestdagen van de avond voor de feestdag 19 uur tot de dag na de feestdag 8 uur
 • Je hoeft geen afspraak te maken

Meebrengen

 • identiteitskaart
 • kids-ID
 • ISI+ kaart
 • lijst met medicatie die je neemt
 • bankkaart

De wachtdienst werkt met het ‘derdebetalerssysteem’, dat wil zeggen dat je enkel het remgeld betaalt.

Tot zes huisartsen per shift

 • Tijdens de wachtdienst zijn er overdag altijd vier huisartsen aanwezig in de wachtpost.
 • Twee andere huisartsen rijden samen met een chauffeur uit voor huisbezoeken.
 • ’s Nachts is er één huisarts in de wachtpost en doet een andere huisarts de huisbezoeken.
  Een extra huisarts is standby indien nodig.

Huisbezoeken

 • Huisbezoeken gebeuren enkel in het wachtgebied (zie ‘voor wie?)
 • Huisbezoeken zijn vooral voorbehouden voor patiënten in een verzorgingstehuis of een instelling, palliatieve patiënten en patiënten die zich onmogelijk kunnen verplaatsen.

Nog meer info

www.huisartsenwachtpostmeetjesland.be