Nieuws

November 2021:

Vanaf 1 november ’21 mogen alle apothekers in België met de nodige opleiding ook van symptomatische burgers en terugkerende reizigers een COVID-19 sneltest afnemen. De test uitgevoerd in de apotheek is een snelle antigeentest die in ongeveer 15 minuten resultaat oplevert! De apotheken zijn vrij om deze dienst al dan niet aan te bieden en op welk moment. Klik hier voor meer informatie over het hoe, waar, ctpc code aanvragen ed.

Oktober 2021:

NIEUW!! Vanaf 12/10/21 is het ook mogelijk online een afspraak bij onze verpleegkundige te maken voor uw griepvaccinatie. Klik hier

Deze afspraken dienen enkel en alleen voor uw vaccinatie. Voorschriften of andere kunnen bij de verpleegkundige niet gevraagd worden.

Vaccinatie tegen griep

De griepprik is sterk aanbevolen voor deze risicogroepen:

 • 65-plussers, en met de corona-epidemie iedereen ouder dan 50 jaar;
 • vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen;
 • chronisch zieken: mensen met een hartziekte, een longziekte zoals ernstig astma of COPD, een lever- of nierziekte, of chronische spierziekte, of met diabetes;
 • mensen verminderde weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling
 • al wie in een woonzorgcentrum, psychiatrische instelling voor lang verblijf of instelling voor personen met een beperking opgenomen is;
 • iedereen die in de gezondheidssector werkt;
 • iedereen die onder hetzelfde dak woont met deze risicopersonen of met kinderen jonger dan 6 maanden.

Omwille van de COVID-19 epidemie is het dit jaar extra belangrijk dat de risicogroepen zich maximaal laten vaccineren tegen de griep. Dat geldt ook voor gezonde personen vanaf 50 jaar. Zo vermijden we dat de ziekenhuisbezetting te hoog zou worden bij een eventuele coronapiek in het griepseizoen. Voor al deze groepen geldt een gedeeltelijke terugbetaling via het RIZIV.

Wanneer vaccineren tegen het griepvirus?

De jaarlijkse griepvaccinatie wordt best toegediend tussen midden oktober en midden december. Het vaccin beschermt pas goed na twee weken en is maar goed voor één winterperiode. Want elk jaar circuleren er andere types griepvirussen en de samenstelling van het vaccin moet telkens worden aangepast.

Wat kost de griepprik?

Als je tot een groep behoort die in aanmerking komt voor gedeeltelijke terugbetaling, dan kost het vaccin ongeveer 4 euro voor gewoon verzekerden en 2,5 euro voor wie een verhoogde tegemoetkoming heeft.

Deze groepen komen in aanmerking voor gedeeltelijke terugbetaling:

 • personen van 50 jaar of ouder;
 • personen die een van de volgende chronische ziekten hebben: hart-, long- of nieraandoeningen, diabetes, verminderde weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling;
 • professionele kwekers van gevogelte en/of varkens en hun gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen, en voor personen die beroepshalve in contact komen met levende vogels en varkens;
 • verzorgend personeel dat in direct contact komt met personen met een verhoogd risico op complicaties;
 • zwangere vrouwen;
 • personen opgenomen in instellingen;
 • personen tussen 6 maanden en 18 jaar die een langdurige acetylsalicylzuurtherapie ondergaan
 • al wie onder één dak woont met de risicogroepen of met kinderen jonger dan 6 maanden.

Met de aanvullende ziekteverzekering kan je bij de meeste ziekenfondsen jaarlijks een bedrag terugvragen voor kosten gemaakt voor de aankoop van vaccins. Vraag hiervoor een speciaal attest in je apotheek.

September 2021:
Op 30 september nemen we afscheid van Dr. Jolien Van Thorre. Zij heeft haar eerste stagejaar bij ons als Haio ( huisarts in opleiding) dan afgerond. We vonden het opnieuw heel fijn om zo’n enthousiaste, goeie en fijne arts te begeleiden in het leertraject om huisarts te worden. Dankjewel en veel succes in je verdere carrière!
Op 1 oktober mogen we dan al weer een nieuwe huisarts in opleiding verwelkomen: Dr. Ellen Van Hoecke. Zij zal haar derde en tevens laatste opleidingsjaar tot huisarts bij ons werken als huisarts in opleiding. We kijken nieuwsgierig uit naar deze nieuwe samenwerking.

Juni 2021:

Reizen tijdens Corona

Het mooie weer is in het land, er beginnen steeds meer mensen gevaccineerd te raken, en we dromen weer van vakantie en reizen. Het is echter niet evident om alles geregeld te krijgen: paspoort? vaccinatie? testen? waar? rode zone of groen? quarantaine? Omdat er veel verschillende regels zijn, krijgen wij de laatste tijd enorm veel telefoons om informatie en advies hierover te vragen. Dit is echter een te grote extra belasting op ons essentiële werk als zorgverlener. Wij kunnen deze taak als informatielijn niet gecombineerd krijgen zonder in te boeten op onze goede consultatievoering. Graag vragen wij dus om telefoons zo kort mogelijk te houden, wij kunnen niet meer dan 3 minuten voorzien per telefoon. Indien u graag een arts spreekt of medisch advies wilt dan moet u hiervoor een afspraak maken. Dit kan online of telefonisch uiteraard.

Informatie over coronapaspoort en reizen kunt u via de volgende informatiebronnen vinden:

 • Informatie rond testen van reizigers:

April 2021:

Op maandag 12 april, om 6u42 werd het derde kindje van Dr. Decaluwe Klaartje geboren: een zoontje Senne. De mama en Senne stellen het heel goed, en papa, grote broer en zus zijn er supertrots op!
Dr Decaluwe geniet nog even van haar kleine spruit tijdens haar bevallingsverlof. Zij komt terug werken vanaf eind juli.Maart 2021: Wij lieten ons vaccineren!

We hopen dat jullie snel een uitnodiging krijgen om gevaccineerd te worden en zo ons voorbeeld kunnen volgen!

Extra info:

Bij 2 van de artsen zijn er buiten een pijnlijke arm en wat hoofdpijn geen bijwerkingen opgetreden. Daarbij hoort onze zwangere arts.

Bij één arts (die reeds Covid19 doormaakte) was de reactie na de tweede vaccinatie wel heviger. Ze had last van hevige hoofdpijn, rillingen, spierpijn en een pijnlijke arm. Deze klachten waren na één dag over.

Ook onze verpleegkundigen kregen reeds hun eerste dosis van het vaccin toegediend.

December 2020: heel wat veranderingen in onze praktijk!

Beste allen,

graag houden we jullie op de hoogte van enkele veranderingen in onze praktijk. Velen onder jullie hebben het al gezien maar wij hebben een 4de praktijkruimte geïnstalleerd. Hierdoor kunnen wij onze capaciteit en beschikbaarheid nog vergroten.
Daarnaast zijn wij gestart met de hulp en samenwerking van praktijkverpleegkundigen. Els, die jullie al kennen van aan het secretariaat, en Sarah, die eind januari 2021 bij ons komt werken, zijn beiden verpleegkundigen en zullen verschillende medische en secretariaatstaken op zich nemen. Vooral de verdere uitwerking van het preventieconsult zal hierdoor weer van start kunnen gaan!
Daarnaast komt er vanaf 7 januari 2021 opnieuw een diëtiste bij ons in de praktijk werken. We zijn blij met deze grote meerwaarde! Meer info kunnen jullie vinden op de teampagina.
Jammergenoeg stopt de samenwerking ook met een aantal teamleden. Zo gaat Natalie, onze secretariaatsmedewerker, op een andere plaats aan de slag. We wensen haar het allerbeste toe! Melissa, medisch pedicure, concentreert zich vooral op huisbezoeken en Marieke, psycholoog, bouwt haar praktijk privé verder uit.

We blijven enthousiast om onze praktijk verder uit te bouwen om de zorg te optimaliseren.

Gans het team Huisartsenpraktijk Lo.

November 2020

Beste patiënten,

ook voor chronische zorgvragen/opvolgingen zijn jullie nog steeds welkom in onze praktijk. Wij hebben ons zo kunnen organiseren dat wij nog steeds voldoende consultatiemomenten voor alle mogelijke zorgvragen kunnen aanbieden. Wij vragen dus met aandrang en uit bezorgdheid voor onze patiënten om jullie zorg niet uit te stellen en dus langs te komen.

Het huisartenspraktijk Lo Team.

Oktober 2020:

Beste patiënten,

Deze herfst en winter wordt het extra druk in onze praktijk omwille van Covid-19. Daarom bieden wij dit jaar korte vaccinatieconsulten aan om zoveel mogelijk patiënten te kunnen vaccineren tegen de griep zonder onze wachtzalen te gebruiken.

Deze gaan door bij de praktijkverpleegkundige, Els. U kan op dat moment geen voorschriften vragen of andere vragen stellen. U hoeft niet te betalen. Op deze consultaties kan u zich dus gratis laten vaccineren tegen de griep.

BELANGRIJK: Op uw afgesproken vaccinatiemoment brengt u  zelf uw griepvaccin en uw identiteitskaart mee.

Volgende personen worden aanbevolen zich te laten vaccineren tussen 15 oktober en 30 november 2020.

 • Alle personen ouder dan 50 jaar.
 • Alle zwangere vrouwen.
 • Alle patiënten met een chronische aandoening.
 • Alle patiënten met een BMI >35 (ernstig overgewicht).
 • Alle personen die in een instelling verblijven.
 • Alle personen werkzaam in de gezondheidszorg.

Indien u samenwoont met iemand uit bovenstaande groepen (behalve zorgpersoneel en tussen 50jr en 65jr zonder chronische aandoening) stellen de richtlijnen voor u eveneens te vaccineren.

Een voorschrift voor het griepvaccin kan u nu reeds vragen bij uw huisarts of u belt het secretariaat in de voormiddag en vraagt om een griepvaccinvoorschrift klaar te leggen voor afhaling in de voormiddag.

Gelieve ons secretariaat in de voormiddag te bellen op het nummer 09/3670026 voor het maken van een afspraak voor een vaccinatieconsult.

Het is belangrijk dat u na de vaccinatie nog 10 minuten in de buurt van de praktijk blijft (uw auto of buiten) opdat wij u kunnen helpen bij eventuele allergische reacties.

Door de Covid-epidemie vragen wij u niet in de wachtzaal te wachten maar pas op het tijdstip van uw afspraak binnen te komen.

Met gans ons team wensen wij jullie een gezonde winter.

September 2020:

Naar jaarlijkse gewoonte verwelkomen wij vanaf 1 oktober 2020 , een nieuwe huisarts in opleiding, dr. Van Thorre Jolien.

Dr. Demunck Jules eindigde zijn eerste stagejaar bij ons eind september. Wij hebben een fantastische ervaring en samenwerking achter de rug. We willen dan ook graag jullie, onze patiënten, bedanken voor de leerrijke opportuniteiten die jullie aanbrachten. Veel succes dr. Demuynck met je verdere leertraject.

April 2020:

U hebt misschien al gemerkt dat Dr. Van de Velde en Dr. Decaluwe de afgelopen tijd wat minder vaak in de praktijk aanwezig zijn. Zij werken ook als huisarts in DVC De Triangel te Lovendegem en momenteel is het noodzakelijk dat zij daar vaker aanwezig zijn en medische zorgen toedienen. Zodra de medische situatie het toelaat zijn zij weer meer beschikbaar in Huisartsenpraktijk Lo. Alvast bedankt voor uw begrip, u kan ondertussen, zonder problemen, bij collega’s Dr. Vilain en Dr. Demuynck terecht in onze praktijk.

Maart 2020:

21/03/2020

Dringende oproep mondmaskers DVC De Triangel te  Lovendegem

Beste patiënten van Huisartsenpraktijk Lo,

graag vraagt Huisartsenpraktijk Lo en de Triangel, zeer uitzonderlijk!, jullie hulp.

Wij werken als arts niet alleen in onze huisartsenpraktijk maar ook in DVC De Triangel te Lovendegem, een centrum voor ongeveer 250 mensen met een mentale beperking (https://www.dvcdetriangel.be/). Wij zijn op zoek naar mondmaskers voor deze instelling. Zowel chirurgische, FFP1,FFP2,… mondmaskers zijn welkom, maar óók de zelfgenaaide mondmaskers. Deze instelling is namelijk geen rusthuis noch ziekenhuis en krijgt dus (tot op heden) geen mondmaskers van de overheid. Om onze cliënten en het personeel maximaal te beschermen willen wij graag alle zorgverleners en medewerkers in de Triangel voorzien van een mondmasker, zo kunnen wij de overdracht van virussen maximaal voorkomen.

Heb je een naaimachine en kun je naaien dan kun je hier een patroon, goedgekeurd door de FOD Volksgezondheid, vinden: www.maakjemondmasker.be .  Een zelfgemaakt mondmasker moet uit een dubbele laag stof bestaan om voldoende bescherming te bieden.

Alle hulp is welkom! Mondmaskers mogen binnengebracht worden in onze praktijk (Wielmakersveld 20, 9920 Lovendegem) of in onze brievenbus gestoken worden. Kun je de mondmaskers niet tot bij ons brengen, geef ons een seintje en we komen ze ophalen.

Alvast supermegabedankt om te kijken of jullie ons zo kunnen helpen. Samen tegen het Coronavirus!  We wensen jullie veel courage en een goede gezondheid toe.

Huisartsenpraktijk Lo

Dr. Van De Velde, Dr. Decaluwe, Dr. Vilain, Dr. Demuynck

15/03/2020:

BELANGRIJK:

Volgens de maatregelen van de dienst volksgezondheid kunt u voorlopig geen online afspraak meer bij ons boeken, gelieve telefonisch contact te nemen op het nummer 09/3670026. De telefoon zal tot en met 3 april vanaf 7u ’s morgens bemand worden.

Wij splitsen de consultaties uit: acuut zieken met luchtwegklachten die onderzocht moeten worden komen bij Dr Van de Velde Kirsten. De andere patiënten worden onderzocht door Dr Decaluwe, Dr Vilain en Dr Demuynck.

We voorzien gescheiden wachtruimtes, en enkel in de consultatieruimte beneden worden personen onderzocht met luchtwegklachten. Alle andere patiënten worden onderzocht in de consultatieruimte’s boven. Gelieve niet vroeger dan uw afspraakuur naar de praktijk te komen, en anders in uw auto te blijven wachten tot uw consultatieuur, zo kunnen wij maximaal contact vermijden.

Als we telefonisch moeilijk te bereiken zijn. Gelieve wat geduld te hebben. Wij doen ons uiterste best in deze ongekende tijden van crisis.

Dr Van de Velde, Dr Decaluwe, Dr Vilain en Dr Demuynck

03/03/2020:

Ben je op zoek naar de laatste ontwikkelingen ivm het Coronavirus, dan kun je dit vinden op volgende website: https://www.info-coronavirus.be/nl/

Net zoals voor griep is het Coronavirus vooral gevaarlijk voor oudere mensen en mensen met al andere (ernstige) gezondheidsklachten. Bescherm uzelf tegen het Coronavirus zoals u dat ook doet voor het griepvirus; was regelmatig en grondig uw handen, vermijd contact met zieke personen (mensen die hoesten bijvoorbeeld), vermijd slecht verluchte plaatsen waar veel andere mensen zijn, geef geen hand aan mensen.

_kluwer-elevation-backoffice-website_contentfiles_sentral_image_corona

01/03/2020:

Wij zijn actief op zoek naar een diëtist(e) die op zelfstandige basis in onze praktijk kan komen werken. Klik hier voor meer informatie of ga naar de vacaturepagina op onze website

Februari 2020:

De griep is in ons land. Voorkom dat je besmet raakt. Hier alvast enkele tips:

Het beste advies om te vermijden dat u besmet geraakt met het griepvirus is werk maken van een goede handhygiëne. Een correcte nies- en hoesthygiëne is echter even belangrijk.

 • Hou een papieren zakdoek voor de mond bij hoesten en niezen. Gebruik uw voorarm of elleboog, en niet uw hand, als u geen zakdoek bij hebt.
 • Gooi de zakdoek onmiddellijk in de vuilnisbak.
 • Was uw handen met water en zeep of gebruik handalcohol.
 • Bewaar voldoende afstand met andere personen (1 à 1,5 meter).
 • Raak mond, ogen en neus niet met de handen aan.
 • Reinig regelmatig deurklinken, telefoons, lichtschakelaars.
 • Gebruik bij het handen wassen steeds papieren doekjes en geen gemeenschappelijke sponshanddoek.
 • Ben je ziek, blijf dan thuis. Zo besmet je anderen niet.

Er bestaat geen medicatie om een griep sneller te doen overgaan. Antibiotica zijn zinloos, omdat die alleen bacteriën bestrijden. De boodschap is dan ook: uitzieken, veel rusten, gezond eten en genoeg drinken. Snuit uw neus goed leeg en neem eventueel een middel tegen de koorts (bv paracetamol). Een hoestsiroop heeft weinig nut, maar kan een prikkelhoest wel verzachten. Dampen boven een zoutoplossing of uw neus spoelen met een fysiologische spray kan helpen om de slijmen te lijf te gaan. Veel beterschap!

Oktober 2019: 

Griep_banner_600x300_zwanger

De herfst is in het land en dus is het weer tijd om aan een griepvaccin te denken.

Griep is een bemettelijke ziekte van de luchtwegen. Meestal genees je vanzelf na enkele dagen, maar bij sommigen kan griep ernstige gevolgen hebben. 65-plussers, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren laten zich daarom het best ieder jaar vaccineren.

Kom je de komende weken nog langs op consultatie, vraag dan een voorschrift voor het griepvaccin aan je arts. Zoniet kun je bij je apotheek al een griepvaccin halen zonder voorschrift. Wij geven je dan een voorschrift mee tijdens de consultatie om je griepvaccin toe te dienen.

Volg hier hoeveel griep er al in ons land aanwezig is:  https://epidemio.wiv-isp.be/ID/diseases/Pages/Influenza.aspx

September 2019:

De start van een nieuw schooljaar en dus start bij ons ook een nieuwe huisarts in opleiding. Dr. Demuynck Jules is in juni 2019 afgestudeerd als arts in de geneeskunde en zal zijn eerste jaar van de huisartsspecialisatie bij ons doorbrengen. Hij kan zo zelfstandig werken en ervaring opdoen met ruggensteun van ons artsenteam.

Dr. De Valck Lise eindigt haar eerste stagejaar bij ons eind september. Wij hebben een fantastische ervaring en samenwerking achter de rug. We willen dan ook graag jullie, onze patiënten, bedanken voor de leerrijke opportuniteiten die jullie aanbrachten. Veel succes dr. De Valck met je verdere leertraject.

Juli 2019: 

Vanaf 1 oktober 2019 wordt ons huisartsenteam uitgebreid met een nieuwe collega: Deborah Vilain. Zij is sinds juni 2019 in Gent afgestudeerd als huisarts. Wij zijn enthousiast over deze nieuwe samenwerking en zijn overtuigd dat wij hierdoor nog meer kwaliteitsvolle zorg kunnen aanbieden.

Juni 2019:

Vanaf juni kun je in onze praktijk terecht voor een afspraak bij psychologe Marieke Van de Woestyne. Je kan bij haar terecht indien je hulp kunt gebruiken bij een depressie, burn-out, psychische stress … Zij heeft een extra interesse om mensen te begeleiden met een angstproblematiek. Op onze teampagina kun je doorklikken op haar naam voor meer informatie. Je hebt geen doorverwijzing van 1 van de artsen uit onze praktijk nodig om bij haar een gesprek te boeken. Ook personen die geen patiënt zijn bij huisartsenpraktijklo kunnen bij haar terecht. Wij zijn overtuigd dat de dichte samenwerking tussen artsen en psycholoog een grote meerwaarde kan bieden voor onze patiënten waarbij de communicatie vlotter en intenser kan verlopen, de zorg laagdrempeliger kan gebeuren, en er ook preventief gewerkt kan worden. Wij kijken enorm uit naar deze nieuwe samenwerking en zo wordt onze droom als multidisciplinaire groepspraktijk weer een beetje meer werkelijkheid.

Mei 2019: 

Peter Vansteenkiste, de diëtist waar we multidisciplinair mee samenwerkten, is gestopt met consultaties te doen in onze praktijk. Een andere voltijdse job en de lange afstand die hij telkens moest overbruggen om tot bij ons te geraken, maakten deze beslissing noodzakelijk. Wij vonden het samenwerken met Peter zeer aangenaam en zijn expertise en aanpak was een verrijking voor zowel ons als zijn cliënteel. Met het ganse team van Huisartsenpraktijk Lo, wensen we Peter heel veel succes met zijn verdere projecten.

Wij gaan binnenkort op zoek naar een nieuwe diëtist die met ons wil samenwerken. De vacature volgt nog.

April 2019:

Wij hebben begin deze maand onze collega, Dr. Van Coile zien vertrekken naar een andere uitdaging in haar werkleven. We vonden het heel fijn om samen te werken en wensen haar een superfijne en boeiende nieuwe job toe!

Patiënten die voornamelijk bij Dr. Van Coile op consultatie kwamen zijn uiteraard welkom bij één van de andere collega’s uit Huisartsenpraktijk Lo.

Onze vacature voor een nieuwe huisartscollega is ondertussen ingevuld! Binnenkort meer nieuws en informatie hierover op onze website.

Februari 2019:

Dr. Sofie Van Coile zal vanaf april 2019 niet meer als huisarts in onze praktijk werken. Zij wil zich graag heroriënteren in de medische wereld en neemt afscheid van het huisartsberoep.

Patiënten die voornamelijk bij Dr. Van Coile op consultatie kwamen zijn uiteraard welkom bij één van de andere collega’s uit Huisartsenpraktijk Lo.

Huisartsen of huisartsen in spe kunnen onze vacature voor een nieuwe collega hier vinden.

Wij wensen Dr. Van Coile veel plezier, uitdaging en geluk in haar nieuwe job!

Dr. Van de Velde, Dr. Decaluwe en Dr. De Valck